Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Achtung

Ένας μικρός πανικός παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες τόσο στα αμερικάνικα όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -με την αντίστοιχη αντανάκλαση στο ΧΑΑ. Ας δούμε λίγο το φαινόμενο ξεκινώντας από τη μεγάλη εικόνα. 

Ο S&P500 εξακολουθεί και βρίσκεται σε απρόσμενα υψηλά επίπεδα με την μακροπρόθεσμη όσο και την μεσοπρόθεσμη τάση του να παραμένουν ανοδικές σε βάθος χρόνου από 10ετίας μέχρι και τριμήνου. 

Από την άλλη πλευρά ο ευρωπαϊκός STOXX600 φαίνεται να μην ακολουθεί τον S&P500 εγκλωβισμένος εδώ και καιρό σε έναν μακροχρόνιο τρίγωνο.

Ειδικότερα ο DAX, ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης, ενώ σε βάθος 10ετίας είναι ανοδικός σε βάθος 18 μηνών είναι πτωτικός και σε βάθος 6 μηνών είναι ξεκάθαρα ανοδικός. Από την συνολική εικόνα του DAX το πιο σημαντικό τεχνικό στοιχείο της θεωρώ πως είναι η (πτωτική) γραμμή αντίστασης ΑΒ και η πορεία που θα ακολουθήσει ο DAX  σε σχέση με αυτήν.       

Ας δούμε τον S&P500, τον DAX και τον κινέζικο SSEC σε βάθος 10ετίας επάνω σε κοινό διάγραμμα. Πέρα από τις διαφοροποιήσεις του κινέζικου δείκτη γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφοροποίηση του DAX από τον S&P500 -που μας ενδιαφέρει και περισσότερο- από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα.


Επικεντρώνοντας στον DAX από τις αρχές του 2018 -οπότε και τελειώνει η πολυετής άνοδος στις ~13500 μον.- βλέπουμε καθαρά την 18μηνη πτωτική περίοδο που καθορίζεται από την γραμμή αντίστασης ΑΒ. Μέσα στην εικόνα αυτή δεν έλειψε ένα εξάμηνο ανοδικό ράλι από τις αρχές του 2019. Από τις αρχές Ιουλίου αυτές οι δυο τάσεις, η 18μηνη πτωτική και η 6μηνη ανοδική, βρίσκονται πλέον σε αναμέτρηση.    
Θεωρώ μάλιστα ότι η έντονη πτώση του DAX της τελευταίας εβδομάδας είναι εκδήλωση αυτής ακριβώς της αναμέτρησης των δυο αντίθετων τάσεων. Και προφανώς ο νικητής αυτής της αναμέτρησης θα καθορίσει και την πορεία του DAX το επόμενο διάστημα.

Ας δούμε σε αντιπαραβολή το αντίστοιχο ημερήσιο διάγραμμα του S&P500 με τα "γιαπωνέζικα σύννεφα" (τα "σύννεφα" είναι του εβδομαδιαίου διαγράμματος).
Η διόρθωση των τελευταίων ημερών είναι απολύτως φυσιολογική και προς το παρόν δεν προκαλεί ανησυχίες. Μάλιστα την Παρασκευή 2/8 η συνεδρίαση "μαζεύτηκε" τελικά σε ελεγχόμενο βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι. 


   
Συγκεφαλαιώνοντας, οι κίνδυνοι για πτώση του ΧΑΑ -το οποίο παραμένει έντονα ανοδικό- μπορούν να προέλθουν από την επικράτηση της 18μηνης πτωτικής τάσης του DAX επάνω στην 6μηνη ανοδική του. 
Υπενθυμίζοντας ότι ο ΓΔ προσεγγίζει το υψηλό των 900 μον. για τέταρτη φορά τα τελευταία 4,5 έτη και σημειώνοντας την πιθανότητα διπλής κορυφής περιμένουμε τις καλοκαιρινές εξελίξεις...


Καλές διακοπές









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραοικονομία και φοροδιαφυγή

  «Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη. Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια [στοιχεία ΑΑΔΕ για το 2021]...