Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Εβδομάδα των... σφηνών


Ήδη κλείσαμε ένα 20ήμερο ανοδικής αντίδρασης και καλών αποδόσεων στις διεθνείς αγορές αλλά το ερώτημα πάντα παραμένει για το εύρος τής διόρθωσης και το ενδεχόμενο να έχει δημιουργηθεί ή όχι οριστικός πυθμένας. Μέχρι στιγμής κοιτάζοντας τα γραφήματα των χρηματιστηριακών δεικτών που έχουν την μεγαλύτερη βαρύτητα μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής: «Σεβάστηκαν» τις γραμμές στήριξης των μακροπρόθεσμων τάσεων από τα χαμηλά του 2009 στα μηνιαία διαγράμματα τους αν και πρόσκαιρα τις διέσπασαν πτωτικά στα ημερήσια και στα εβδομαδιαία. Μάλιστα σε αυτήν τους την προσπάθεια κατάφεραν να επανέλθουν πάνω και από τους πυθμένες του Δεκεμβρίου. Οι πυθμένες Μαρτίου από τους οποίους και ξεκίνησε η τρέχουσα ανοδική αντίδραση δεν σημειώθηκαν σε υπεραπωλημένες περιοχές του RSI και του Στοχαστικού (αν και το ίδιο φαινόμενο το είχαμε δει και στους προηγούμενους πυθμένες). Μια διαφοροποίηση του S&P500 από τον DAX είναι ότι ο πρώτος διατηρεί την στήριξη από τα «γιαπωνέζικα σύννεφα» ενώ ο δεύτερος έχει να τα αντιμετωπίσει πλέον ως αντίσταση.


Στο ημερήσιο διάγραμμα (με εβδομαδιαίας όμως διάρκειας «γιαπωνέζικα σύννεφα») ένα στοιχείο ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ο σχηματισμός και η προς τα κάτω διάσπαση ανοδικών σφηνών που αφήνουν υποψίες για τερματισμό της ανοδικής αντίδρασης και σχηματισμό τοπικής κορυφής. Προφανώς αν επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο θα έχουμε και την δημιουργία των γραμμών αντίστασης (διακεκομμένες γραμμές) οπότε το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί πλέον στην συμπεριφορά των συγκεκριμένων δεικτών α) στις γραμμές στήριξης της μακροπρόθεσμης τάσης και β) στις περιοχές των πρόσφατων πυθμένων τους τού Μαρτίου (2200 μον για τον S&P500 και 8260 για τον DAX).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ευρώ, ο νεοφιλελευθερισμός, η εκμετάλλευση της εργασίας

  Τα δύο θεμέλια του καθεστώτος εκμετάλλευσης Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτελέσει, ιδιαίτερα από το 1990 και μετά, ιμάντα μεταβί...