Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Η 8μηνη γραμμή αντίστασης: θα σπάσει ή θα γυρίσουμε στα ίδια;

Μια έκτακτη καλοκαιρινή ενημέρωση καθώς βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες πλησίασαν ταυτόχρονα σημαντική γραμμή αντίστασης. Είναι η γραμμή που ξεκινά από τα υψηλά της αρχής του έτους και περνά από τα υψηλά του Απριλίου. Είναι προφανές πως για να σπάσει η 8μηνη πτωτική τάση θα πρέπει να ξεπεραστεί αυτή η σημαντική γραμμή αντίστασης.

Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς έχουν σημειωθεί νέα πρόσφατα υψηλά σε σχέση με τα προηγούμενα υψηλά (του Ιουνίου) ενώ έχει διασπαστεί και ο MAC 25 εβδομάδων (να σημειώσω ότι ο Dow είχε διασπάσει την γραμμή 8μηνης αντίστασης αλλά την τελευταία μέρα της εβδομάδας έκλεισε κάτω από αυτήν).


 

Στην Γερμανία τα πράγματα είναι λιγότερο ενθαρρυντικά ίσως επειδή εκεί η οικονομία πλήττεται περισσότερο από την αμερικάνικη. Μετά τον διπλό πυθμένα δεν δημιουργήθηκε υψηλότερη κορυφή ενώ δεν διασπάστηκε και ο MAC 25 εβδομάδων.

 

Στα δικά μας, στον ΓΔ (ATG), στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση (ATF) και στον ΔΤΡ η εικόνα στα ημερήσια διαγράμματα (οι γραμμές έχουν σχεδιαστεί με βάση τα εβδομαδιαία διαγράμματα) είναι αντίστοιχη: βραχυχρόνια ανοδικά και πτωτικά κύματα (που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κανείς με τον MAC 10 ημερών -κανάλι ΚΜ υψηλών και χαμηλών) και τώρα αναμέτρηση με την 8μηνη γραμμή αντίστασης.


 


 

Από εβδομάδα η απάντηση στο ερώτημα αν ανατρέπεται η 8μηνη πτώση... 

 

 

 Σχετικά

1. Πως στήθηκε από τα hedge funds το ράλι αντίδρασης στις ΗΠΑ

2. I' m Calling the Top in the S&P500

3. Τελείωσε το bear market ράλι;

4. S&P 500: What History says about years that started as badly as 2022 



 

 Τα «κλεμμένα»

 

Τσάλεντζερ (Τσ.): «Οι σέρφερς προχωρούν με τα πόδια μέσα στη θάλασσα και περιμένουν να έρθει ένα μεγάλο κύμα. Όταν το κύμα πλησιάσει, ανεβαίνουν επάνω στη σανίδα και ρίχνουν προς τα εμπρός το βάρος τους, καθώς το κύμα τους κτυπά».
[…]
- «Αλλά τι σχέση έχει αυτό με τη Φυσική των κυμάτων και των σωματιδίων;» ρώτησα. Χάρηκα που είχε λυθεί το αστυνομικό μυστήριο, αλλά μου φάνηκε ότι είχε ξεφύγει από το θέμα της αρχικής διαφωνίας του με τον Σάμερλι.
Τσ.: «Λοιπόν, καλέ μου γιατρέ, δείχνει ότι ένα σωματίδιο μπορεί να καθοδηγείται από ένα κύμα, παρότι πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική οντότητα».

Τότε το πρόσωπο του Σάμερλι φωτίστηκε.
Τσ.: «Ας υποθέσουμε ότι το σύμπαν διατρέχεται από αόρατα κύματα, μέσω των οποίων καθοδηγούνται τα φωτόνια, τα ηλεκτρόνια και τα άλλα σωματίδια, όπως οι σέρφερς καθοδηγούνται από τα κύματα της θάλασσας», συνέχισε με πομπώδες ύφος ο Τσάλεντζερ.
«Θυμηθείτε το πείραμα με τις δυο σχισμές. Υποθέστε ότι μαζί με την εκπομπή του ηλεκτρονίου αρχίζει επίσης να εκπέμπεται και ένα κύμα, επάνω στο οποίο σερφάρει το ηλεκτρόνιο. Το ηλεκτρόνιο σε κάθε δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε ΜΙΑ μόνο θέση και, αναμφίβολα, περνά μόνο από τη μια από τις δυο σχισμές. Αλλά το κύμα περνά και από τις ΔΥΟ σχισμές και, καθώς το ηλεκτρόνιο συνεχίζει να καθοδηγείται από το κύμα, η τροχιά του επηρεάζεται από την άλλη σχισμή».
- «Αλλά πως εξηγείτε το γεγονός ότι η μέτρηση του από ποια σχισμή θα περάσει το ηλεκτρόνιο –η παρατήρηση- καταστρέφει το σχήμα της συμβολής;» ρώτησε ο Σάμερλι.
Τσ.: «Πιστεύω ότι η μέτρηση πετάει το ηλεκτρόνιο μακριά από το κύμα, όπως ακριβώς ακόμη και το πιο ελαφρύ σκούντημα μπορεί να προκαλέσει την απώλεια ισορροπίας του σέρφερ».
[…]  
- «Τώρα βλέπω ότι και οι δυο σας έχετε δίκιο. Τα θεμελιώδη στοιχεία του φωτός και της ύλης είναι σωματίδια: τα φωτόνια, τα ηλεκτρόνια και τα υπόλοιπα. Αλλά όλα τους κινούνται επάνω σε καθοδηγητικά κύματα, τα οποία καθορίζουν τη μοίρα τους […]»


“Η υπόθεση της ερημικής παραλίας” (από το “Παράδοξο του Αϊνστάιν” του Colin Bruce)

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ευρώ, ο νεοφιλελευθερισμός, η εκμετάλλευση της εργασίας

  Τα δύο θεμέλια του καθεστώτος εκμετάλλευσης Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτελέσει, ιδιαίτερα από το 1990 και μετά, ιμάντα μεταβί...