Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Επί ξυρού ακμής ο ΓΔ

Θα έλεγα ότι για πρώτη φορά μετά από τις 720 μον. (τέλος Ιανουαρίου 2021) αμφισβητείται η δυνατότητα του ΓΔ να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Ήδη βρίσκεται σε δοκιμασία η γραμμή στήριξης του πλαγιοανοδικού καναλιού εξάμηνης διάρκειας (το κανάλι ορίζεται από τις παχιές μαύρες γραμμές). Ταυτοχρόνως βρίσκεται σε δοκιμασία και η οριζόντια στήριξη της περιοχής 850-860 μον. ενώ μόλις έχει διασπαστεί και ο ΚΜ των χαμηλών των 20 εβδομάδων (MAC 20, 20) όπως φαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα. Επίσης είναι εμφανής και η δυσκολία που δημιουργεί σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης η γραμμή αντίστασης που ξεκινά από τις 14 Ιουνίου:


Στο ημερήσιο διάγραμμα μπορούμε επιπλέον να παρατηρήσουμε δυο χαρακτηριστικά:

α) ο εκθετικός και ο απλός ΚΜ10 χαμηλών (κόκκινες γραμμές) αποτελούν τα όρια κάθε ανοδικής αντίδρασης μετά το τελευταίο υψηλό (14/6)

β) μόλις ο CCI 20 ημερών μπαίνει σε υπερπωλημένη περιοχή δημιουργείται πυθμένας στον ΓΔ. Αυτό είναι ένα γενικότερο χαρακτηριστικό σε περιόδους ανόδου του ΓΔ αλλά δεν αποτελεί και κριτήριο για το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον καθώς αν βρισκόμαστε σε έναρξη πτωτικής τάσης οι πυθμένες του CCI δεν θα σημαίνουν και πυθμένες στον διάγραμμα του ΓΔ.


Όσον αφορά το σύστημα "προσαρμοσμένων ΕΚΜ" που χρησιμοποιώ, στο βραχυπρόθεσμο τμήμα του έχει δώσει πωλητικό σήμα ενώ και το μεσοπρόθεσμο τμήμα του θα δώσει σήμα εξόδου με ενδεχόμενη διάσπαση και παραμονή κάτω από τις 850 μον. 

Δεν αποκλείεται να δούμε στήριξη στα συγκεκριμένα επίπεδα που θα δώσει είτε συνέχεια στο ράλλυ είτε ενδεχομένως και την δημιουργία σχηματισμού ΩΚΩ που θα δώσει για λίγες εβδομάδες αναστολή στην πτώση. Σε περίπτωση διάσπασης των τωρινών επιπέδων η πτώση θα ξεκινήσει άμεσα προς χαμηλότερα επίπεδα.

Προσοχή στις μετοχές ΟΤΕ, ΜΥΤ, ΔΕΗ, BIO αλλά και στον ΔΤΡ που επίσης βρίσκονται σε οριακά επίπεδα. 

 

Τα «κλεμμένα»

 

Υποθέστε ότι οι άνθρωποι ζουν για πάντα.

Κατά κάποιον περίεργο τρόπο, ο πληθυσμός κάθε πόλης χωρίζεται στα δυο: στους Υστερινούς και στους Τωρινούς.

Οι Υστερινοί ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει λόγος να βιαστούν να ξεκινήσουν μαθήματα στο πανεπιστήμιο, να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα, να διαβάσουν Βολταίρο ή Νεύτωνα […] Οι Υστερινοί κάθονται στα καφέ, πίνουν τσάι και συζητούν για τις δυνατότητες της ζωής.

Οι Τωρινοί παρατηρούν ότι, αφού η ζωή τους θα είναι απεριόριστη, θα μπορέσουν να κάνουν ότι βάλουν με το νου τους. Θα επιλέξουν άπειρα επαγγέλματα, θα παντρευτούν άπειρες φορές, θα αλλάζουν την πολιτική τους τοποθέτηση επ’ άπειρον.[…]

Αν τύχει να συναντηθούν δυο Τωρινοί στην εξαγωνική Κρήνη του Τσέρινγκερ, συγκρίνουν τις ζωές στις οποίες διέπρεψαν, ανταλλάσσουν πληροφορίες και ρίχνουν ματιές στα ρολόγια τους. Όταν δυο Υστερινοί συναντιούνται στο ίδιο μέρος, αναλογίζονται το μέλλον και παρακολουθούν την παραβολική τροχιά του νερού.

Οι Τωρινοί και οι Υστερινοί έχουν ένα κοινό σημείο. Η απεριόριστη ζωή τους συνοδεύεται από απεριόριστο αριθμό συγγενών. Οι παππούδες δεν πεθαίνουν ποτέ, το ίδιο και οι προππαπούδες, οι θείες των θείων, οι θείοι των θείων, οι θείες των θείων των θείων, κ.ο.κ. Ολόκληρο το γενεαλογικό δέντρο είναι ζωντανό και δίνει συμβουλές.

[…]

Με το πέρασμα του χρόνου, ορισμένοι αποφάσισαν ότι ο μόνος τρόπος για να ζήσουν είναι να πεθάνουν. Με το θάνατο, άντρες και γυναίκες αποτινάζουν το βάρος του παρελθόντος. Οι λιγοστές αυτές υπάρξεις, με τους αγαπημένους τους συγγενείς να παρακολουθούν, βυθίζονται στα νερά της λίμνης της Κωνσταντίας ή ρίχνονται στο κενό από το Πόντε Λέμα…

      

Alan Lightman, Τα όνειρα του Αϊνστάιν

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραοικονομία και φοροδιαφυγή

  «Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη. Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια [στοιχεία ΑΑΔΕ για το 2021]...