Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Για ιδές καιρό που διάλεξε (το ΧΑΑ)

Και πάνω που είπε το ΧΑΑ να ξεπεράσει τα υψηλά ετών έπεσαν τα ξένα χρηματιστήρια! Η αρχή έγινε στις ΗΠΑ όπου με μια πτώση 8% ο S&P500 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020 αμφισβήτησε την μεσο- και μακροχρόνια τάση του. Σε εβδομαδιαίο διάγραμμα έπεσε ταυτόχρονα κάτω από τους ΚΜ 25 και 60 εβδομάδων και από τον Super Trend αλλά βγήκε και από το πλαγιοανοδικό του κανάλι για πρώτη φορά. Προϊδέασε γι' αυτό η καθαρή απόκλιση στους δυο ταλαντωτές (στοχαστικός και RSI). Προς το παρόν έδρασε ανασχετικά η στήριξη στην περιοχή 4230-4330 δίνοντας μάλιστα ένα μεγάλο άσπρο κερί ακριβώς την στιγμή που χρειαζόταν:


Λύθηκε το πρόβλημα; Πολύ νωρίς να το ισχυριστούμε. Οι δυο ταλαντωτές απέχουν ακόμη από την υπερπωλημένη περιοχή τους και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο να ακολουθήσει μια μικρή ανοδική κίνηση και μετά νέα πτώση. Μέχρι που; Άγνωστο σε μένα. Ακόμη και το ενδεχόμενο να έχει σχηματιστεί σημαντικό υψηλό στις 4 Ιανουαρίου και να ακολουθήσει βαθιά διόρθωση είναι ανοιχτό. Στο ημερήσιο διάγραμμα φαίνεται η προσπάθεια στήριξης στην προαναφερθείσα περιοχή καθώς και η διάσπαση της γραμμής αντίστασης (διακεκομμένη γραμμή) της βραχυπρόθεσμης τάσης μαζί με την έξοδο από την υπερπωλημένη περιοχή των ταλαντωτών. Η γραμμή R παραμένει ως υποψήφια για να σταματήσει την όποια ανοδική αντίδραση και να καθορίσει την επόμενη (καθοδική) κίνηση:


 

Σε εξίσου -ίσως και περισσότερο- σημαντική επιλογή βρίσκεται και ο DAX. Η περιοχή των 15 χιλ. μονάδων είναι σημαντική για δυο λόγους: πρώτον διότι από κει περνά η γραμμή στήριξης του πλαγιοανοδικού καναλιού της 22μηνης ανόδου του και δεύτερον διότι ήδη έχει δημιουργηθεί ένας σχηματισμός ΩΚΩ με τον πρώτο ώμο να δημιουργείται πέρυσι τον Μάΐο και την γραμμή λαιμού στις 15 χιλ. μονάδες. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι αρνητικές εξελίξεις στην Wall Street θα σημάνουν και το τέλος της ανόδου στην Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη:


Και το ΧΑΑ; Για μια ακόμη φορά, ενώ το πλησίασε, δεν μπόρεσε να διασπάσει τα υψηλά των τελευταίων επτά ετών (τα υψηλά από τις αρχές του 2015). Θεωρώ πως αν δεν υπήρχε η βουτιά στα ξένα χρηματιστήρια ο ΓΔ θα είχε διασπάσει τα υψηλά αυτά και θα είχε προσεγγίσει ήδη τις 1000 μον. Στο διάγραμμα βλέπουμε την πορεία του ΓΔ συγκριτικά με τον S&P500 (μπλε γραμμή) και τον FTSEMSFW (μικρές/μεσαίες ελληνικές μετοχές - κόκκινη γραμμή). Η υστέρηση του ΓΔ (που οφείλεται στην υστέρηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ακόμη περισσότερο στην υστέρηση του ΔΤΡ) είναι προφανής:
Αν κοιτάξουμε από πιο κοντά στο εβδομαδιαίο διάγραμμα βλέπουμε ότι μετά την επτάμηνη οριζόντια ταλαιπωρία (κίτρινο πλαίσιο) έσπασε το υψηλό των ~925 μον. και άγγιξε το υψηλό που προηγήθηκε της "πτώσης του κορονοΐού". Ατυχώς για τους λονγκ η πτώση των ξένων χρηματιστηρίων φρενάρισε και τον ΓΔ ο οποίος όμως έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα -σε αντίθεση με ότι μας έχει συνηθίσει- μένοντας σε απόσταση βολής από τις 950 μον.:

 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραοικονομία και φοροδιαφυγή

  «Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη. Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια [στοιχεία ΑΑΔΕ για το 2021]...