Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Εφτά μήνες φαγούρα

Όπως συνηθίζεται, ξεκινάμε με μια ματιά στον S&P 500. Έστω και με μικρές διορθώσεις η άνοδος του συνεχίζεται μέσα σε ένα κανάλι που θα μπορούσε να είναι αυτό που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα

> Στο θετικό περιβάλλον των διεθνών αγορών ο ΓΔ σημείωσε επίσης μια ανοδική πορεία, αλλά, όπως συνέβη σε όλη την περίοδο μετά το 2009, οι αποδόσεις του ήταν πολύ φτωχές σε όλα τις ανοδικές περιόδους.

Στην φάση μετά την ανακάλυψη των εμβολίων -την οποία διανύουμε μέχρι και σήμερα- είναι φανερό ότι μετά την εκρηκτική άνοδο του χειμώνα 2020-21 από τον Μάρτιο του 2021 διανύουμε μια επτάμηνη περίοδο οριζόντιας κίνησης ανάμεσα στις ~860 και ~930 μονάδες. Το πιθανότερο είναι πως η έγκυρη διάσπαση (σε εβδομαδιαίο διάγραμμα) του ενός ή του άλλου επιπέδου θα δώσει μια ισχυρή κίνηση προς την μια ή την άλλη πλευρά δημιουργώντας την νέα τάση. Θετικό προς το παρόν ότι τους τελευταίους δυόμιση μήνες σχηματίζεται ένα τρίγωνο με ανοδικούς πυθμένες. Να σημειώσουμε ότι ο CCI 20 εβδομάδων έχει συλλάβει με ακρίβεια τους πυθμένες της πλάγιας κίνησης την ίδια στιγμή που ο RSI-14 απλώς κινείτο σε ένα πτωτικό κανάλι στην ουδέτερη περιοχή.

> Την ίδια εικόνα (είναι λογικό να) παρουσιάζει και η Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση:

Η διαφορά είναι πως εδώ έχει δημιουργηθεί ένας τριγωνικός σχηματισμός διάρκειας πέντε μηνών με χαμηλότερες κορυφές και υψηλότερους πυθμένες μοιράζοντας τις πιθανότητες ανάμεσα στο ανοδικό και στο καθοδικό σενάριο.

> Μια εντελώς διαφορετική πορεία από τον ΓΔ, και πολύ κοντά στην πορεία του S&P 500, δείχνουν οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις (συγκριτικά φαίνεται ο ΓΔ/ATG):


Δυστυχώς όποιος δεν ασχολήθηκε με τέτοιες μετοχές στο προηγούμενο διάστημα απλώς έχασε τσάμπα τον χρόνο του... (ίσως και τα λεφτά του μέσα στον "βάλτο" της οριζόντιας κίνησης του ΓΔ).

> Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα ο ΔΤΡ έχει δημιουργήσει μια ισχυρή γραμμή στήριξης από τις αρχές του έτους που, προφανώς, θα είναι πολύ χρήσιμη αν ο ΓΔ προσπαθήσει να επιβεβαιώσει το ανοδικό σενάριο:

 

> Τελειώνοντας με τα διαγράμματα των δεικτών ανεβάζω το διάγραμμα του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που δείχνει να ακολουθεί μια επικίνδυνη πορεία και να σημειώνει νέα υψηλά εισάγοντας ανησυχητικά δεδομένα και στο θέμα του ΧΑΑ. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο δείκτης MAC60 (κινητοί μέσοι υψηλών και χαμηλών διάρκειας 60 ημερών) έδωσε αποτελεσματικά σήματα σε όλη την τελευταία περίοδο:

 

Κλείνω με την αποτίμηση του συστήματος των "προσαρμοσμένων εκθετικών κινητών μέσων" (κόκκινη γραμμή) σε σχέση με τον ΓΔ από τα τέλη του 2019 μέχρι σήμερα:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

  
 

 

  
 
 

 

 

 

 

 

 

Ο ιμπεριαλισμός στον Ινδο-Ειρηνικό: μια εισαγωγή (μέρος 2ο/3)

  Συνέχεια από το προηγούμενο   Ο Ινδο-Ειρηνικός και ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος Η στροφή στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, η οποία ...