Πέρασε ενάμισης μήνας από την τελευταία αναφορά μας στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών και είναι μια καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά για να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα.
Το πρώτο σημείο είναι ότι η αναμέτρηση με την καθοδική τάση στην οποία έχουν μπει τα χρηματιστήρια από την αρχή της χρονιάς τελικά επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και οι πωλητές επικράτησαν των αγοραστών. Στον S&P 500 (στο εβδομαδιαίο διάγραμμα φαίνεται με τον MAC 40 εβδομάδων που ισοδυναμεί με τον MAC 200 ημερών), μετά από μια βόλτα προς την γραμμή αντίστασης στις 4300 μον., την Παρασκευή (7/10) ο δείκτης έκλεισε (ελάχιστα) κάτω και από το προηγούμενο χαμηλό του Ιουνίου σχηματίζοντας μάλιστα και ένα άσχημο κερί.
Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η παρούσα πτώση φαίνεται να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια και να προσομοιάζει περισσότερο με τις περιόδους 2001-03 και 2007-09 που είχαν ως αποτέλεσμα μια συνολική πτώση της τάξης του 50% από τα υψηλά. Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί μάλλον έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι τα χαμηλά.
Παραδόξως ο ΓΔ έχει πάει καλύτερα με μια πτώση μικρότερη του 20% από τα υψηλά του. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα διακρίνουμε την πλαγιοκαθοδική γραμμή αντίστασης Α2 που πιέζει τον δείκτη προς τα κάτω. Η οριζόντια περιοχή 780-790 μον. έχει χρησιμεύσει αποτελεσματικά ως γραμμή στήριξης (κόκκινη γραμμή Σ1) ενώ στην παρούσα περίοδο έρχεται ως ενίσχυση της και η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξη Σ2.
Ας το δούμε και στο μηνιαίο διάγραμμα
Ματιές σε μερικές μετοχές του ΧΑΑ
1. Δείκτης μικρο/μεσαίων: προσπάθεια δημιουργίας βάσης
2. ΟΤΕ: σε καθοδικό κανάλι, προσπάθεια συγκράτησης στην οριζόντια στήριξη των 14,5€ (άσχημο το κερί της τελευταίας εβδομάδας, δυσκολεύει το επίπεδο των 15,6€)
3. ΟΠΑΠ: σε ανοδικό κανάλι αλλά με τάση να αγγίξει την γραμμή στήριξης του καναλιού
4. ΦΡΛΚ: από το κακό στο χειρότερο, δεν βρίσκει πυθμένα με τίποτε
5. ΔΕΗ: ξεκάθαρο πλαγιοκαθοδικό κανάλι, προσπαθεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις για να αποφύγει την επαναπροσέγγιση των προηγούμενων χαμηλών
6. ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ: φιλότιμες προσπάθειες δημιουργίας πυθμένα μετά από ισχυρή πτώση (~50%)
Σχετικά:
1. Η 8μηνη γραμμή αντίστασης: θα σπάσει ή θα γυρίσουμε στα ίδια;
2. Το τεχνικό σήμα που δείχνει ράλι στον S&P 500