Γιατί ανεβαίνει η χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω lockdown; Γιατί οι τραπεζικές μετοχές αντιδρούν με τόση ένταση από τα χαμηλά τους; Έχει εκλείψει η αβεβαιότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας τους επόμενους μήνες;
Πρόκειται για εύλογα ερωτήματα των επενδυτών σχετικά με την έντονη κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς από τα χαμηλά των 550,11 μονάδων του Γενικού Δείκτη στις 30 Οκτωβρίου που οδήγησε εν ριπή οφθαλμού τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 700 μονάδες.
Πριν από 20 περίπου ημέρες οι ειδήσεις που επικρατούσαν εξέπεμπαν τον φόβο και την ανησυχία και όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και όσον αφορά το πώς η ελληνική οικονομία θα περιορίσει την ύφεση για τη φετινή χρονιά και θα θέσει τις βάσεις για ένα restart το 2021.
To πρώτο –ισχυρό- μήνυμα αύξησης της έκθεσης στους ελληνικούς τίτλους έστειλε στους επενδυτές ο οίκος Moody’s με την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας , που απέχει πια μόλις τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Ο οίκος εστίασε στο ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς. Το μήνυμα ελήφθη από τους παραλήπτες με αποτέλεσμα μια συνεδρίαση, αυτής της 9ης Νοεμβρίου να εισέλθει στο top 5 της μεγαλύτερης ημερήσιας ανόδου των τελευταίων 30 ετών (+11,46%). Η κίνηση αυτή αφήνει εκτός αγοράς πολλούς επενδυτές καθώς ο χρόνος μετατροπής του συναισθήματος του φόβου σε συναίσθημα ελπίδας είναι πολύ μικρός.
Mετα από λίγες ημέρες ακολούθησε η ανακοίνωση της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, το ωστικό κύμα της οποίας οδήγησε ακόμα πιο ψηλά τις αποτιμήσεις και με το short squeeze να τίθεται σε εφαρμογή από τους πτωτικούς κερδοσκόπους σε ορισμένους τίτλους. Η ανακοίνωση της εταιρείας Moderna για το δικό της εμβόλιο άρχισε να εμπεδώνει την αίσθηση στους επενδυτές ότι η αρχή του τέλους για την πανδημική κρίση, ίσως έχει ξεκινήσει. Οι αγορές διψάνε για ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, επενδυτικά προγράμματα , ιδιωτικοποιήσεις. Το αίσθημα φόβου αντικαθίσταται σιγά –σιγά με την επιθυμία αύξησης του ρίσκου σε μετοχικές αξίες, ιδιαίτερα αν η πύλη αισιοδοξίας αρχίσει να ανοίγει.
Η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης δεν ήταν παρά το κερασάκι στην τούρτα των γεγονότων αυτού του εικοσαημέρου, καθώς επαίνεσε την κυβέρνηση για την ανταπόκρισή της στις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας , επισημαίνοντας τη θετική αξιολόγηση που έχουν οι δανειστές στο βασικό τους σενάριο για το ελληνικό χρέος. Παράλληλα οι αποδόσεις των ελληνικών ομόλογων κινούνται συνεχώς σε νέα ιστορικά χαμηλά, με αποτέλεσμα το 5ετες ομόλογο να καταγράψει ακόμα και αρνητική απόδοση.
Η αγορά συνεχίζει να συντηρεί τα κέρδη της όσο η ανατροφοδότηση λειτουργεί και οι τοποθετήσεις ανάμεσα σε τραπεζικούς τίτλους και δεικτοβαρείς μετοχές της “πραγματικής οικονομίας” μετοχές εναλλάσσεται.
Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley θεωρεί την Ελλάδα top play βασιζόμενη στην επάνοδο του τουρισμού από την επόμενη χρονιά. Πράγματι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown που ήδη είχαν ξεκινήσει προκρατήσεις για την τουριστική περίοδο, η αγορά αντέδρασε με σφοδρή πτώση, προεξοφλώντας μια πολύ άσχημη χρονιά δεδομένου του μονοθεματικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
Αντιθέτως στην παρούσα συγκυρία θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος μέχρι την άνοιξη και ενσωματώνοντας στις εκτιμήσεις της μια σειρά θετικών εξελίξεων τείνει να τις προεξοφλήσει πριν τη λήξη έτους. Συνηγορούν στην κίνηση και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που στο τέλος του Νοεμβρίου κλείνουν τα βιβλία τους επιδιδόμενοι στο γνωστό window dressing. Οι τραπεζικές μετοχές έχοντας καταγράψει –για ακόμα μια φορά- νέα ιστορικά χαμηλά αντιδρούν εντυπωσιακά αφομοιώνοντας την προσδοκία για υψηλότερες αποτιμήσεις ακόμα και στο ενδεχόμενο μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου.
Η πρώτη φάση αυτής της ανόδου συμπαρασύρει γενικότερα ακόμα και περιφερειακές μετοχές που η αποτίμησή τους έχει εξασθενήσει σημαντικά και δικαιούνται υψηλότερα επίπεδα. Σε μια δεύτερη φάση, θα ξεκινήσει η λεγόμενη στροφή στην ποιότητα ( fly to quality) καθώς εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και κλάδοι με growth story θα πρωταγωνιστήσουν. Επομένως απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά από τους επενδυτές.
Η τεχνική εικόνα
Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη διακρίνουμε πόσο σημαντικό είναι το σημείο που βρισκόμαστε. Η γραμμή τάσης R10 από τα απόλυτα χαμηλά του 2016 διασπάστηκε καθοδικά στις αρχές Μαρτίου. Επανήλθαμε ακριβώς σ αυτήν και στον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 100 εβδομάδων. Στις 720 μονάδες η πρώτη αντίσταση, που ΜΟΝΟ σε περίπτωση επιβεβαιωμένης διάσπασης, ο δρόμος θα ανοίξει εμφατικά προς τη ζώνη των 785-790 μονάδων. Οι 688 μονάδες συνιστούν το πρώτο σημείο στήριξης σε ενδεχόμενο διόρθωσης.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του FTSE ο δείκτης βρίσκεται ακριβώς στο πεδίο ταύτισης της αντίστασης των 1668 μονάδων και του διερχόμενου απλού κινητού των 50 εβδομάδων. Ανοδική υπέρβαση θα απαιτήσει αύξηση του όγκου συναλλαγών και κίνηση προς την ζώνη D1-L1 1738-1845 μονάδων. Οι 1600 μονάδες λειτουργούν ως στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης του μεγάλου δείκτη.
FTSE 25 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του Δείκτη Τραπεζών επισημαίνεται το μεγάλο πλαγιοκαθοδικό κανάλι τριετίας S1-S2. Ένα κανάλι πολύ καλά ορισμένο. Στόχος του δείκτη τα υψηλά του Ιουνίου, η υπέρβαση των οποίων θα δώσει εξαιρετική ορμή στις τραπεζικές μετοχές με στόχο τις 505-510 μονάδες. Οι 365 μονάδες λειτουργούν ως πρώτη στήριξη, με επόμενη τις 342 μονάδες.
Γιατί το χρηματιστήριο «ξεκλειδώνει» κέρδη εν μέσω lockdown
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου